Mycostop

Potrebno je 20-30 ml Beevitala MycoStopa ovisno o veličini kolonije pčela

Vapnenasto leglo je mikoza koja pogađa pčelinje leglo. Bolest se javlja u proljeće, pogoršava se na ljeto i nestaje na jesen kad matica prestane lijegati jaja, ali se ponovno vraća idućega proljeća ako se ne poduzmu mjere za njezino suzbijanje.

Potreban je laboratorijski test kako bi se postavila točna dijagnoza. Spore plijesni Ascosphaera apis koje dospiju na tijelo ili u utrobu ličinki razmnožavaju se i stvaraju micelij koji prodire u organizam, zbog čega ličinke na kraju ugibaju. Bolesti pogoduje uporaba antibiotika u preventivne svrhe, alkalijski pH nektara ili umjetne hrane, vlažnost i nedostatak ventilacije.

Proizvod BeeVital MycoStop je slatka tekućina koja se sastoji od stabilnih organskih kiselina, esencijalnih ulja i propolisa. Namijenjen je suzbijanju vapnenastog legla koje prouzrokuje gljivica Ascophaera apis. BeeVital MycoStop sprečava razmnožavanje gljivice Ascosphaere apis i pogoduje eliminaciji oboljelog legla.

Glavno liječenje BeeVitalom MycoStopom u zaraženim se pčelinjacima vrši dvaput godišnje, u proljeće i na jesen, ali može se intervenirati u bilo koje vrijeme kad se to smatra potrebnim bez rizika od kontaminacije pčelarskih proizvoda.

U proljeće se mora intervenirati BeeVitalom MycoStopom , osobito u kolonijama (pčelinjacima) koje su bile zaražene vapnenastim leglom.

Preparat se zagrije na temperaturu ljudskog tijela i koristi se samo kad je temperatura zraka viša od 15 Celzijevih stupnjeva.

Pošpricajte okvire na mjestima gdje se nalaze zaražena legla i pritom upotrijebite 20-30 ml tekućine za jednu koloniju pčela.

Kompletno liječenje BeeVitalom MycoStopom u proljeće i na jesen sastoji se od 3 aplikacije, u intervalima od 7-10 dana.

Vapnenasto leglo osobito se uspješno suzbija kad se uklone uzroci koji pogoduju njegovom širenju i kad se primjenjuju mjere podrške i poboljšanja liječenja kao npr. preoblikovanje saća s velikim područjima pogođenog legla, smanjenje gnijezda, stimulativno hranjenje, zamjena matica; čišćenje i dekontaminacija pčelarskog materijala i spaljivanje kontaminiranih saća.

Umjetna hrana koja se daje pčelama mora biti visoke kvalitete, ne smije sadržavati spore plijesni i mora imati kiselinski pH.Uzgoju snažnih kolonija otpornih na vapnenasta legla pogoduje i uporaba mrežastih postolja košnice koja poboljšavaju ventilaciju i sprečavaju vlažnost.

Vapnenasto leglo ne se smije zabunom zamijeniti s Aspergillosisom (kamenim leglom), bolesti koju prouzrokuju gljivice poput Aspergilliusa i koja pogađa i leglo i odrasle pčele. Aspergillosis se rijetko javlja u pčelinjacima, ali je ozbiljniji. Ova bolest pogađa i druga živa bića, uključujući i ljude. Bolest se vrlo brzo razvija, spore se mogu raširiti po cijeloj košnici ili mogu zaraziti pčelara prilikom najslabije zračne struje. Osoblje koje radi s obiteljima pčela koje su zaražene Aspergillosisom mora nositi zaštitne maske. Najprimjerenija mjera u slučaju Aspergillosisa nakon dobivanja točne laboratorijske dijagnoze je okončanje ,uništavanje zaraženog legla i dekontaminacija pčelarskog materijala iz pčelinjaka.

Scroll to Top